Landschapsfotografie – Hoe bereid ik me voor?

Zandmotor - Kijkduin - Landschapsfotografie
Zandmotor – Kijkduin

Over het algemeen bereid ik me goed voor wanneer ik een landschap ga fotograferen. Het begint met het zoeken van een locatie. Vaak kom ik interessante locaties tegen op Flickr. Hiervan maak ik een aantekening; deze locatie zet ik bij mijn lijst van te fotograferen locaties.  Op deze manier houd ik een lijst met locaties bij, zodat ik een buffer heb. Mocht je geen inspiratie hebben, dan is dit een lijst met een aantal interessante Flickr groepen, waar zeker wat tussen zit:

Blue Hour in Holland
Nederland Vandaag
Nederland Belicht
Nederland/The Netherlands
Nederland bij Nacht

Een andere manier van het vinden van een geschikte locatie is om een search te doen op bijvoorbeeld Flickr of 500px.com. Hierbij sorteer ik dan op ‘Interesting’ in het geval van Flickr. Op deze manier worden de meest interessante foto’s voor een bepaalde locatie getoond.

Blue Hour / Golden Hour

Vaak besluit ik ergens in een week het landschap te gaan schieten. Belangrijke voorwaarde voor het schieten is het weer; ik schiet het liefste op een halfbewolkte of onbewolkte dag. Dit vanwege het licht tijdens de zonsondergang: het uur voordat de zon ondergaat, onstaan er vaak mooie, warme kleuren. Dit noemt men ook wel de ‘Golden Hour’. Het liefst zie ik dan ook nog een paarse gloed wanneer de zon de horizon geraakt heeft. Na dit uur is de pret nog niet voorbij: hierna verschijnt de ‘Blue Hour': de hemel wordt helemaal donkerblauw. Dit zijn perfecte omstandigheden om foto’s te schieten. De lucht is namelijk goed in contrast met de voorgrond. Dit zorgt ervoor dat de foto perfect belicht kan worden, zonder allerlei trucjes uit te halen. De Blue- en Golden Hour zijn er ook ‘s ochtends. Vlak voor zonsopkomst en na zonsopkomst.

Zandmotor - Kijkduin - Landschapsfotografie
Zandmotor – Kijkduin

Het schieten van deze donkerblauwe lucht gaat het beste richting de zonsondergang/zonsopkomst. Daarom kijk ik altijd op Google maps waar de zon onder gaat en op welk tijdstip dit is. Een handige tool is Suncalc.net. Hiermee is het mogelijk een cirkel boven een locatie te leggen, waarbij precies aangegeven wanneer de zon ondergaat.

Dutch Jetty II - Landschapsfotografie
Dutch Jetty II

Laatste checks

Voordat ik ga, doe ik nog een aantal checks of ik alles ingepakt heb. Bevat de camera een accu en geheugenkaart? Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat ik dit vergeet. Zit de tripod plate gemonteerd? Heb ik de juiste lenzen? Heb ik mijn overige tools, zoals een afstandsbediening, statief en mijn TriggerTrap Mobile?

Wanneer ik alles heb, is het tijd om te gaan en stap ik de auto in, op weg naar de fotolocatie.

Share on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook