Iedereen kent het wel; je schiet een foto en de lucht is overbelicht. Op het moment dat de foto gemaakt werd, waren er gewoon wolken te zien. Echter, op de foto is er weinig van over.

Dynamisch bereik
Het verschil tussen de meest zwarte waarde en de meest witte waarde die een camera vast kan leggen, wordt dynamisch bereik genoemd. Voor landschapsfotografie is dynamisch bereik erg belangrijk; hiermee wordt bepaald hoeveel stappen er tussen de meest zwarte waarde en de meest witte waarde kunnen zitten. Hoe hoger deze waarde, hoe meer details zichtbaar zijn in foto’s met een groot verschil tussen licht en donker.


Soms is het niet mogelijk om alles vast te leggen; het verschil tussen het meest zwart en het meest lichte gedeelte in de te nemen foto is groter dan de sensor van de camera aankan. Wanneer dit het geval is, zal er informatie verloren gaan. Dit is zichtbaar in uitgebeten luchten of foto’s waarvan de schaduwen geen detail meer hebben.
RAW overhead
Foto’s die in RAW worden opgeslagen kunnen een stuk meer beeldinformatie bevatten dan foto’s van het JPG formaat. RAW is lossless of nearly-lossless, wat inhoudt dat het alle informatie opslaat die de sensor opvangt. Dit in tegenstelling tot het jpg formaat, waarbij de foto gecomprimeerd wordt.

Foto’s die in RAW geschoten zijn, hebben vaak nog de mogelijkheid om informatie terug te halen in een fotobewerkingsprogramma. Zo is het soms mogelijk om een uitgebeten lucht toch nog terug te halen door achteraf de belichting aan te passen. Soms kan er tot twee stops aan extra informatie teruggehaald worden.
HDR
HDR staat voor High Dynamic Range, of Hoog Dynamisch Bereik. Alle nieuwe DSLR’s hebben de mogelijkheid om ‘bracket’ te schieten. Dit houdt in dat er een onderbelichte foto geschoten wordt, een normaal belichte foto en een overbelichte foto. De onderbelichte foto legt de details vast in de lichte stukken van de foto, die normaal weggevallen zouden zijn, terwijl de overbelichte foto de details in de donkere stukken van de foto vastlegt.
Door deze foto’s met elkaar te combineren, kan er een foto gecreëerd worden met een heel groot dynamisch bereik. Genoeg bereik om uitgebeten luchten verleden tijd te laten zijn.
Photoshop
Photoshop heeft standaard de mogelijkheid een HDR afbeelding te genereren uit verschillende foto’s. Photoshop zal zelf de foto’s over elkaar leggen en een 32-bits HDR foto genereren.
Zelf gebruik ik deze methode bijna nooit.
Andere software
Er is genoeg HDR software te verkrijgen dat een foto met een hoog dynamisch bereik oplevert. Echter hebben deze HDR foto’s een zo hoog dynamisch bereik dat het te groot is voor een beeldscherm om dit weer te geven. Om dit om te kunnen zetten naar een foto dat geschikt is om weer te geven op een scherm, zal er tonemapping plaats moeten vinden. Met tonemapping wordt de HDR informatie samengedrukt totdat het geschikt is om weergegeven te worden op een scherm.

Het nadeel is dat tonemapping al snel leidt tot een foto die er onrealistisch uitziet, zoals te zien is in bovenstaande foto. Sommigen vinden dit juist mooi, maar mijn smaak is het niet.
LR/Enfuse
LR/Enfuse is een relatief nieuwe techniek, ontwikkeld door Mertens, Kautz en Van Reeth. Terwijl er bij tonemapping vaak ingewikkelde algoritmes komen kijken, worden bij Enfuse de pixels van de verschillende belichte foto’s als het ware gemengd. Er zijn drie criteria waar naar gekeken wordt bij het ‘Enfusen’ van een foto: Belichting, verzadiging en contrast.

In tegenstelling tot HDR, is het bij Enfuse niet noodzakelijk om foto’s aan te leveren waarin het verschil in belichting tussen de 3,5 of 7 foto’s even groot is. Met andere woorden: om een HDR foto te genereren is het noodzakelijk dat er tussen elke foto bijvoorbeeld 1 of 2 stops verschil zit. Bij Enfuse maakt dit niets uit: Enfuse kiest op basis van contrast, kleur of belichting welke pixel uit welke foto het beste past in de uiteindelijke foto. Het kunnen dus allemaal verschillend belichte foto’s zijn.Serge Ramelli over LR/Enfuse
De reden waarom ik werk met Enfuse is het resultaat: het resultaat is altijd een heel natuurlijk ogende foto. De foto die LR/Enfuse oplevert, is uiteindelijk het basis bestand, waarin ik verder werk. Het is dus een foto, met een hoog dynamisch bereik, maar nog zonder de nabewerkingen die ik doe om hier mijn stijl in te verwerken.
Mijn LR/Enfuse foto’s