Betere prestaties in Lightroom: Smart Previews

Iedereen die Adobe Photoshop Lightroom gebruikt kent het wel: het laden van foto’s in de Library modus kan even duren. Vooral wanneer je snel door foto’s moet bladen kan dit vervelend zijn. Het duur namelijk even voordat de foto volledig scherp is. Wanneer de foto op het scherm scherp is en je wilt volledig inzoomen op de foto moet je weer wachten. Voor Lightroom 5 er was, was het niet anders: er werd een volledige preview gegenereerd van een foto. Laden duurt hierdoor langer.

Smart Previews

In Lightroom 5 zit tegenwoordig een functie wat dit proces stukken sneller maakt: Smart Previews. Smart Previews zijn voorbeelden van foto’s, die aanzienlijk minder ruimte innemen dan de originele foto en hierdoor het proces van het weergeven versnellen. Ter vergelijking: 50 RAW files nemen al snel 1GB data in beslag. 50 Smart Previews nemen slechts 50MB in beslag. Smart Previews zijn ook handig om de foto’s op een NAS te zetten en de previews op een lokale schijf: zo heb je de snelheid van een normale schijf en de zekerheid en opslagruimte van een netwerkschijf.

Hoe gebruik ik Smart Previews?

Smart Previews zijn te activeren bij het importeren van de foto’s. Bij het venster tijdens het importeren is het mogelijk om de checkbox ‘Build Smart Previews’ aan te zetten. Na het importeren zal Lightroom zelf de smart previews genereren.

Smart Previews in Lightroom


Genereren van Smart Previews bij bestaande foto’s

Build Smart PreviewsHet is ook mogelijk Smart Previews te genereren bij bestaande foto’s. Selecteer een set foto’s en kies vervolgens voor Library > Previews > Build Smart Previews. Lightroom zal de Smart Previews genereren.

Wat betekent Smart Previews voor mij

Soms kom ik terug van een bruiloft met 1.500 foto’s. Ik moet dan snel door alle foto’s heen kunnen bladeren om de slechte foto’s te verwijderen. Door het gebruik van Smart Previews gaat dit proces veel sneller. Voorheen duurde het 1 a 2 seconde voor een foto geladen was. Nu staat de foto in één keer op het scherm. Dit bespaart mij een hoop tijd.

Share on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Facebook